[Οικογενειακή υπόθεση] Σταύρος & Φάνης Κυριακούλης

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του yachting αποδεικνύουν ότι το «επιχειρείν» δεν βασίζεται μόνο σε business plan και τις έξυπνες στρατηγικές, αλλά και στο χτίσιμο δυνατών οικογενειακών σχέσεων.

1. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης;
2. Τι έχετε διδαχθεί από το γονιό/παιδί σας;
3. Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κοινή επαγγελματική πορεία σας.
4. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το γονιό/παιδί σας.
5. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτόν;
6. Ποιό είναι το μόττο σας; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Head of Administrative Planning

1. Η θέση μου σε αυτή την ερώτηση σας ταυτίζεται με αυτή του Φάνη. Συμπληρωματικά, επιθυμώ να κάνω μια επισήμανση. Στην εποχή μας η διαφάνεια έχει αναχθεί σε ζήτημα μείζονος σημασίας. Πιστεύω ότι το ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας εταιρείας αυξάνει την αναγνωρισιμότητά της, η οποία αποτελεί παράγοντα επιτυχίας.
2. Με το Φάνη ως χαρακτήρες έχουμε πολλά κοινά σημεία. Όμως, θα επιθυμούσα να αναφέρω δύο χαρακτηριστικά του που έχουν ενδυναμώσει το θαυμασμό που αισθάνομαι για αυτόν ως επιχειρηματία. Το πρώτο είναι η υπομονή με την οποία αντιμετωπίζει τη σχέση δράσης και αποτελέσματος. Το δεύτερο είναι ότι εργάζεται ακούραστα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
3. Μαζί με το Φάνη έχουμε περάσει πολλά μέσα στα 33 περίπου χρόνια της συνεργασίας μας. Εάν όμως θα έπρεπε να ξεχωρίσω μια ιδιαίτερη στιγμή, αυτή θα ήταν η εισαγωγή των μετοχών της μητρικής εταιρείας του Ομίλου (Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή ΑΕ) προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έγινε το 1998. Το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μετόχων προστέθηκε στο μετοχολόγιο της εταιρείας, το έλαβα ως αναγνώριση των επαγγελματικών προσπαθειών της οικογένειας μου.
4. Ο Φάνης είναι ομαδικός «παίχτης». Είναι πολύ δεκτικός στη καλοπροαίρετη κριτική. Έχει πάντοτε διάθεση για συζήτηση, καταφέρνοντας στις τελικές του αποφάσεις να συνδυάζει με βέλτιστο τρόπο τις απόψεις των συνομιλητών του. Προσπαθεί επιστρατεύοντας όλες του τις δυνάμεις να υλοποιεί τους στόχους του. Εργάζεται ακούραστα, αγγίζοντας κάποιες φορές, κατά την προσωπική μου άποψη, το όριο της υπερβολής!
5. Αυτό που πραγματικά προσδοκώ είναι κάθε επαγγελματική του ημέρα να αισθάνεται και πιο δημιουργικός. Να είναι υγιής και νηφάλιος σε κάθε απόφαση που θα πάρει στη ζωή του.
6. Πολλά μπορεί να χάσεις και να τα επανακτήσεις στο μέλλον με προσπάθεια, αν χάσεις όμως το χρόνο σου ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να τον πάρεις πίσω.

ΦΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ CEO & Managing Director

1. Κατά τη γνώμη μου τα ενδιαφερόμενα μέλη -τουριστικοί πράκτορες, πλοιοκτήτες, τραπεζικά στελέχη, υπεύθυνοι εμπορικών τμημάτων ναυπηγείων κ.α.- εμπιστεύονται περισσότερο μια εταιρεία όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τους διαχειριστές της, εάν οι τελευταίοι δεσμεύονται με την εταιρεία κατέχοντας την πλειοψηφία των τίτλων ιδιοκτησίας της. Διότι στην περίπτωση αυτή, ουσιαστικά δεν υφίσταται το ενδεχόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ διαχειριστών και ιδιοκτητών, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αποτυχία έναν οικονομικό οργανισμό. Ο συνδυασμός του φιλικού προσώπου που χτίζεται μέσω της άμεσης επικοινωνίας, με οργάνωση που να ανταποκρίνεται στον όγκο και στο είδος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκτιμώ ότι αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας.

2. Από τον πατέρα μου έμαθα πως για να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό στην επαγγελματική ζωή σου πρέπει, πάνω από όλα, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι αφοσιωμένος στην επίτευξη των στόχων σου. Με τον πατέρα και τη μητέρα μου ξεκινήσαμε το 1981 το χτίσιμο του Ομίλου, έχοντας ως βασικά εφόδια την αγάπη μας για τη θάλασσα, πολύ όρεξη για δουλειά και ένα σχετικά μικρό χρηματικό κεφάλαιο που είχε σχηματιστεί λόγω της πρότερης ενασχόλησης του πατέρα μου με την κατασκευή πολυκατοικιών. Το 1990, ενισχύθηκε η διαχειριστική μας ικανότητα, με την προσθήκη του νεότερου αδελφού μου, του Σπύρου. Σήμερα, ο Όμιλος εκμεταλλεύεται ένα στόλο που αριθμεί 389 (ιδιόκτητα και ιδιοκτησίας τρίτων) σκάφη αναψυχής.

3. Και εγώ θα συμφωνήσω με αυτή την τοποθέτηση. Η επιλογή των μετοχών της εταιρείας μας από ένα σημαντικό αριθμό επενδυτών ήταν ένα απόλυτα τιμητικό γεγονός, που μας έδωσε επιπρόσθετο κίνητρο για τη δημιουργία αξίας μέσω της επιχειρηματικής μας λειτουργίας.

4. Θα έλεγα ότι ο πατέρας μου είναι άκρως αποφασιστικός, μετατρέποντας ταχύτατα τα οράματα του σε σκέψεις και τις σκέψεις του σε πράξεις. Μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ότι παράγει ιδέες 24 ώρες την ημέρα, για 365 ημέρες το χρόνο! Νοιάζεται πολύ για τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες του πάνω στους ανθρώπους του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του. Είναι ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα σου κάθε στιγμή που θα χρειαστείς τη βοήθεια του.
5. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη για την ορθή διαχείριση των εταιρικών ζητημάτων. Οι παραστάσεις που έχω αποκτήσει μέσα από τις θετικές και αρνητικές επιλογές του με έχουν κάνει όχι μόνο καλύτερο επαγγελματία, αλλά, κυρίως, καλύτερο άνθρωπο. Εύχομαι το κοινό μας επαγγελματικό ταξίδι να συνεχιστεί στο μέλλον για πολλά χρόνια.
6. Στη ζωή μου παντρεύτηκα δύο φορές. Ο πρώτος μου γάμος ήταν με τη δουλειά μου.

  family kiriakoulis 2

 


 

SOD041 coverAd 700 [Photo: Christos Petropoulos / ONDECK]              

 

 

 

                                              

Τα πιο Δημοφιλη > Events

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 2024 | Aγωνία για την Ολυμπιακή…

Παράταση στην αγωνία για τα τέσσερα ευρωπαϊκά Ολυμπιακά εισιτήρια που είναι προγραμματισμένα να δοθούν αυτές...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style