Παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Tornado

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα δοθεί στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη η εκκίνηση της πρώτης κούρσας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας της κλάσης Tornado που θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση σε αίθουσα των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Στο πάνελ των ομιλιτών ήταν ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης Άκης Τσαλίκης, ο εκπρόσωπος του συνδιοργανωτή Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης Γιάννης Τσικίνας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Πατιτάρος, ο πρόεδρος της παγκόσμιας κλάσης Tornado Jurgen Jentsch, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης καθώς και οι πρωταθλητές Ευρώπης Αλέξης Ταγαρόπουλος και Νίκος Μαύρος. Χαιρετισμό απήυθυνε και ο εκπρόσωπος της χορηγού εταιρίας «Patafritas» που αντιπροσωπεύει τα σήματα «Καράμπουρνο» και «Λάδι Ρίγανη» κ. Δαμιανίδης.

Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Θ Άκης Τσαλίκης στην ομιλία του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε για την έμπρακτη βοήθεια τους τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς καθώς επίση την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και τον συνδιοργανωτή Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε:

«Είναι η 2η μεγάλη διοργάνωση για τον Όμιλο μας μέσα στο 2017 μετά το παγκόσμιο 470 που έγινε στις αρχές Ιουλίου. Το 2008 είχαμε διοργανώσει το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tornado. Τότε ήταν ακόμα Ολυμπιακή κατηγορία. Τώρα μπορεί να μην είναι αλλά εξακολουθεί να είναι από τις δημοφιλέστερες. Είναι μεγάλη τιμή να διοργανώσει το 50ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλάσης και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, θα βοηθήσει και ο καιρός ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση και ο κόσμος που έχει έρθει από 10 διαφορετικές χώρες για να συμμετέχει, θα απολαύσει το ελληνικό καλοκαίρι και τις ελληνικές συνθήκες ιστιοπλοΐας».

tornado 2

Ο εκπρόσωπος του Ι.Ο.Θ Γιάννης Τσικίνας στη δήλωσή του τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ι.Ο.Θ να συνεργάζεται με τον Ν.Ο.Θ και προσβλέπουμε και σε ευρύτερες συνεργασίες και στο μέλλον. Ευχαριστώ το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη στήριξη του στη διοργάνωση και εύχομαι και αυτοί οι αγώνες να είναι επιτυχημένοι όπως παραδοσιακά συνηθίζει ο Ναυτικός όμιλος Θεσσαλονίκης».

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ο Αθανάσιος Πατιτάρος στον χαιρετισμό του επισήμανε: «Η Ε.Ι.Ο ανέθεσε στους δύο ιστορικούς αυτούς ομίλους τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Ν.Ο.Θ έχει βέβαια μεγάλη πείρα και πριν μερικές εβδομάδες διοργάνωσε το παγκόσμιο 470 με μεγάλη επιτυχία. Εύχομαι και αυτοί οι αγώνες να στεφθούν με μεγάλη επιτυχία».

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας κλάσης Tornado Jurgen Jentsch, ο οποίος παράλληλα με τη διοικητική του ιδιότητα, συμμετέχει και ο ίδιος ως αθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και χαρούμενος γιατί η κλάση επέλεξε να αναθέσει τη διοργάνωση σ έναν όμιλο όπως ο Ν.Ο.Θ, ο οποίος ξεχωρίζει από τη δυνατότητα που έχει να διοργανώνει γεογονότα υψηλού επιπέδου. Είναι κανόνας για εμάς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα να πηγαίνουμε σε χώρες και σε ομίλους που γνωρίζουμε τις ικανότητές τους στη διοργάνωση τέτοιων αγώνων».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ιορδάνης Πασχαλίδης στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε όλη μας την ιστιοπλοϊκή καριέρα με τον Κώστα Τριγκώνη δεν είχαμε την ευκαιρία να τρέξουμε στα «χωρικά μας ύδατα», στις θάλασσες που μάθαμε ιστιοπλοΐα. Αυτή η δυνατότητα μας δόθηκε πρώτη φορά το 2008 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ευχαριστούμε την κλάση, την Ε.Ι.Ο αλλά και τους δύο ομίλους που μας έδωσαν και τώρα τη δυνατότητα. Για μας με τον Κώστα θα είναι ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Πολλοί περιμένατε ότι θα τρέξουμε μαζί για να διεκδικήσουμε το 7ο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μπορεί να σας φανεί παράδοξο αλλά μπροστά σ αυτό που θα κάνουμε φέτος ένα ακόμα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη μας θα ήταν ανούσιο. Κάναμε δύο σχολεία για νέους πρωταθλητές ιστιοπλοΐας και μέσα από αυτά τα δύο σχολεία επιλέξαμε τον Σταύρο Ταβουλάρη από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά και τον Πέτρο Κωνσταντινίδη από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης. Θέλαμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα του καταμαράν ώστε σιγά σιγά να βγουν πιο νέα απαιδιά και να πούμε κι εμείς ότι κάτι αφήνουμε πίσω μας. Αλλά και για τον Αλέξη Ταγαρόπουλο και το Νίκο Μαύρο που είναι πρωταθλητές Ευρώπης δεν θα είναι εύκολο να μας κερδίσουν γιατί είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

tornado 3

Ο έτερος παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Τριγκώνης κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες και παράλληλα τόνισε: «Θέλω περισσότερο να σταθώ στη συνεργασία των δύο ιστορικότερων ομίλων (Ν.Ο.Θ – Ι.Ο.Θ). Είναι πολύ μεγάλη χαρά να βλέπω αυτά τα δυο σωματεία να συνεργάζονται και θέλω να ευχηθώ να δούμε κάποια στιγμή όλους τους ομίλους της Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν και να διοργανώσουν ακόμα μεγαλύτερα events στο μέλλον. Εάν δεν αφήσουμε πίσω μας κάτι για τους νέους ιστιοπλόους αν δεν τους δείξουμε την αγάπη μας γι αυτό το σπορ, νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει. Ο Ντάνης είναι 50 κι εγώ είμαι 47 και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να αγωνιζόμαστε. Πήρα μια μεγάλη απόφαση να τρέξω ως κυβερνήτης. Η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη για μένα καθώς για πρώτη φορά θα τρέξω στα Tornado ως κυβερνήτης. Χαίρομαι που επέλεξα τον Σταύρο Ταβουλάρη για να τρέξει μαζί μου γιατί αποδείχτηκε ανώτερος των προσδοκιών μου και αδημονώ να ξεκινήσουν οι αγώνες». 

Στις δικές τους προσδοκίες αναφέρθηκαν οι πρωταθλητές Ευρώπης Αλέξης Ταγαρόπουλος και Νίκος Μαύρος.

Αλέξης Ταγαρόπουλος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα διοργανωθεί στο Ν.Ο.Θ ένα τόσο μεγάλο πρωτάθλημα. Προσπαθήσαμε και οργανωτικά (με την ιδιότητα μου και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής) αλλά και αγωνιστικά να δημιουργήσουμε ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα. Για τον καιρό και τον άνεμο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά σε όλα τα υπόλοιπα έχουμε καλύψει όλες τις λεπτομέρειες. Εκπροσωπούμε παράλληλα και την Ελληνική Αστυνομία και χαιρόμαστε που μπορούμε να επικοινωνήσουμε αυτή τη διοργάνωση και στον υπόλοιπο κόσμο. Ξέρουμε ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είναι ούτε βόλτα ούτε πλάκα. Κυνηγάμε αυτό το στόχο τέσσερα χρόνια και δεν μπορέσαμε να ανεβούμε στο βάθρο. Ελπίζω ότι φέτος θα καταφέρουμε να ανέβουμε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου».

Νίκος Μαύρος: « Ευχάριστώ όλους τους συναθλητές μου που βρίσκονται εδώ σήμερα γιατί αυτοί είναι η αιτία που κάνω ιστιοπλοΐα. Εύχομαι να έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο πρωτάθλημα».

Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

suzuki marine sto diethnes naftiko saloni athinon

SUZUKI MARINE: Στο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών

Σε μια έκθεση – θεσμό για τους λάτρεις της θάλασσας, που θα διεξαχθεί από τις...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Omega Speedmaster Chronoscope: 100 ημέρε…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ξεκινούν σε μόλις 100 ημέρες.

Style