[Οικογενειακή υπόθεση] Γιώργος, Δημήτρης & Μυρτώ Κυριαζάκου

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του yachting αποδεικνύουν ότι το «επιχειρείν» δεν βασίζεται μόνο σε business plan και τις έξυπνες στρατηγικές, αλλά και στο χτίσιμο δυνατών οικογενειακών σχέσεων.

1. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης;
2. Τι έχετε διδαχθεί από το γονιό/παιδί σας;
3. Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κοινή επαγγελματική πορεία σας.
4. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το γονιό/παιδί σας.
5. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτόν;
6. Ποιό είναι το μόττο σας; 

Γιώργος Κυριαζάκος, ΕΚΚΑ Yachts 
Chairman of the Board

1. Το μυστικό της επιτυχίας μιας οικογενειακής επιχείρησης είναι να λειτουργεί σαν να μην είναι οικογενειακή, αλλά τα μέλη της οικογένειας να εργάζονται με ζήλο, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα που πηγάζει από ένα περιβάλλον που δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
2. Από τα παιδιά μου έμαθα ότι δεν είμαι τέλειος, γιατί μπορούν να μου πουν τις δυσάρεστες αλήθειες που δεν λένε οι υφιστάμενοι.
3. Δεν ξεχωρίζει κάποια. Κάθε μέρα υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές έντασης, χαράς, απογοήτευσης. Κάθε μέρα είναι συγκλονιστική στη μοναδικότητα της.
4. Τα παιδιά μου εκπληρώνουν όλα τα όνειρα που είχα όταν γεννήθηκαν.
5. Οι προσδοκίες μου είναι να κάνουν πάντα αυτό που τους ικανοποιεί με πάθος και ενθουσιασμό χωρίς να υπολογίζουν κόστος, κόπο η οφέλη.
6. «Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, ενώ εσύ κάνεις άλλα σχέδια.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΑΚΟΣ, ΕΚΚΑ Yachts
Managing Director

1. Η ειλικρινής, συνεχής και ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ των μελών-εταίρων. Η πολυπλοκότητα των προσωπικών σχέσεων που διέπει τα μέλη μιας οικογένειας, πολύ συχνά στέκεται εμπόδιο στην έγκαιρη και εις βάθος επικοινωνία και αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την εταιρεία, κάνοντας την ίδια πιο ευάλωτη και αναποτελεσματική. Οι οικογένειες που έχουν βρει τρόπους και θέσει μηχανισμούς για τη βελτίωση αυτού του προβλήματος είναι αυτές που αντέχουν στον χρόνο.
2. Το σημαντικότερο δίδαγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως δεν έχει τόση σημασία με τί θα ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά, αρκεί να είναι κάτι που αγαπά και το κάνει με μεράκι. Καθημερινά διαπιστώνω ότι αυτή η αρχή είναι η πιο σημαντική για να ξεχωρίσει κανείς επαγγελματικά.
3. Ο πρώτος χρόνος της κρίσης στην Ελλάδα. Βρεθήκαμε προ μεγάλων προκλήσεων και κληθήκαμε να πάρουμε από κοινού γενναίες αποφάσεις. Θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία που μας «ξε-βόλεψε"», αλλά μας ανάγκασε και να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που αποφεύγαμε σε άλλες εποχές.
4. Tον θαυμάζω για την ψυχραιμία του και τις εμπορικές του ικανότητες. Είναι,επίσης, παράδειγμα ακεραιότητας και άνθρωπος με αρχές, κάτι που σπανίζει στην εποχή μας.
5. Να απολαμβάνει την κάθε μέρα που περνάει γιατί το αξίζει. Και να συνεχίσει να πουλάει σκάφη!
6. «Ο δημιουργικός άνθρωπος εμπνέεται από την επιθυμία του να πετύχει και όχι από την επιθυμία του να νικήσει τους άλλους.»

ΜΥΡΤΩ ΚΥΡΙΑΖΑΚΟΥ
Head of Charter Department

1. Θεωρώ πως είναι η συνεχής επικοινωνία μεταξύ των μελών της και ο ποιοτικός χρόνος που θα πρέπει να δημιουργούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να λειτουργούν και σαν οικογένεια πέρα από επιχειρηματίες.
2. Το κυριότερο πράγμα που έμαθα από τον πατέρα μου ήταν η σημασία της δημιουργικής απασχόλησης, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Η ενασχόλησή μου με την οικογενειακή επιχείρηση, ήρθε αρκετά αργά αλλά ήταν τελικά προϊόν αυτής της σκέψης.
3. Δύσκολο να εντοπίσω μια μοναδική στιγμή. Τα χρόνια της κρίσης μας έφεραν αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, οι οποίες μας άλλαξαν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και οι περισσότερες έχουν υπάρξει συγκλονιστικές.
4. Είναι ο άνθρωπος με τη μέγιστη αίσθηση ευθύνης και χρέους που ξέρω, ενώ συγχρόνως καταφέρνει να σκέφτεται σαν παιδί. Αυτός είναι και ο λόγος που τον θαυμάζω περισσότερο.
5. Να συνεχίσει να μας εμπνέει και να καταφέρνει να απολαμβάνει τις επιτυχίες του.
6. Όποιος γυρίζει μυρίζει!

  family ekka 1

Γιώργος, Μυρτώ & Δημήτρης Κυριαζάκος


 

SOD041 coverAd 700 [Photo: Christos Petropoulos / ONDECK]              

 

 

 

                                              

Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style