[Opinio.Deck] Είναι το μέλλον της Ελλάδας στη Θάλασσα;

aegeanrally 7

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη θάλασσα στην Ελλάδα είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το μέλλον της χώρας μας και η οικονομία της ειδικότερα, βασίζεται στη ναυτιλία και στον τουρισμό και δη τον θαλάσσιο. Από τον Μάνο Ρούδα*

Η χώρα μας είναι προικισμένη με ένα μοναδικό δώρο ομορφιάς, να βρέχεται από θάλασσα ανατολικά και δυτικά η οποία είναι διάσπαρτη με πανέμορφα νησιά - ιδανικούς ιστιοπλοϊκούς προορισμούς. η ανάγκη οδήγησε τους Έλληνες από την αρχαιότητα να ταξιδέψουν στη θάλασσα. Ανάγκη για εμπόριο και αποικισμό. Έτσι έγιναν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής, ένας τίτλος που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Η ναυτιλία μας που βασίστηκε στη ναυτοσύνη των Ελλήνων καπεταναίων και πλοικτητών σήμερα απειλείται, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι σε αύξηση αλλά όποιος ταξίδεψε εφέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά θα παρατήρησε ότι μεγάλες ξένες εταιρίες είχαν ισχυρότερη παρουσία από τις ελληνικές.

Η επαφή και η αγάπη για τη θάλασσα καλλιεργείται μόνο μέσα από τα θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα και ειδικά η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Ο κόσμος και κυρίως ταπαιδιά πρέπει να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη θάλασσα, να κάνουν ιστιοπλοΐα να μάθουν να μη φοβούνται τις αποστάσεις και τις κακουχίες και να αναγνωρίσουν την ομορφιά των μεγάλων θαλάσσιων ταξιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα, ο καθένας με τον τρόπο του. Με χορηγίες, με διοργάνωση αγώνων, με ενημερώσεις, με παράλληλες δραστηριότητες και με όποιο μέσο μπορούμε. Είναι ντροπή η χώρα μας να έχει αυτή τη στιγμή έναν μόνο αγώνα ανοικτής θαλάσσης, το Ράλλυ Αιγαίου. Τα ελληνικά πανιά θα έπρεπε να οργώνουν το Αιγαίο και το Ιόνιο απ' άκρη σ' άκρη, επιβεβιώνοντας τη φήμη των Ελλήνων ως ναυτικό λαό.

 


Who is Who | MANOΣ ΡΟΥΔΑΣ

roudas O Μάνος Ρούδας κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University, BSc σε Computer Studies από το University of Glamorgan και HND από το Πολυτεχνείο της Ουαλίας, καθώς και πτυχίο ΙΕΚ σε Οικονομία και Διοίκηση. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας της Γ.Γ. Αθλητισμού από τα ΤΕΦΑΑ και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster του Royal Yachting Association.
Από το 1998 είναι μέλος στον ΠΟΙΑΘ (Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης) και από το 2012 ειδικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου. Από τον Μάιο του 2013 είναι μέλος της επιτροπής Αθλητισμός & Γυναίκα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ελλάδας.
Από το 1996 μέχρι το 2012 εργάστηκε στην Intracom Telecom αρχικά στην ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης δικτύων και αργότερα ως διευθυντής Μάρκετινγκ. Από το 2012 εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες συμβούλων και επενδυτικά funds. Την περίοδο 2013-2016 ήταν γενικός διευθυντής της εταιρίας ναυτιλιακών υπηρεσιών Aspida Maritime.
Παράλληλα, από το 1999, έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ναυτικά περιοδικά της χώρας μας ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Έχει εργαστεί σε αρκετά κυβερνητικά έργα (InfOTE, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ΕΟΤ, Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, κ.α.) στον τομέα ανάπτυξης και μάρκετινγκ.

Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

Editor's Letter 12 xronia ΟΝDECK

Editor's Letter: 12 χρόνια ΟΝDECK

Την 1η Απριλίου του 2011 βγήκε στο φως και στον αέρα το πρώτο τεύχος του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style