Η HELMEPA γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας γιόρτασαν τα 35 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι, με πρώτη παρούσα την κα Φωτεινή Π. Λιβανού, γιόρτασαν τα 35 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού. 

Βουλευτές, εκπρόσωποι της Πολιτείας, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Στόλου, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, πρώην Πρόεδροι της HELMEPA, μέλη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Πρόεδροι και Διευθυντές των AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρο, NAMEPA-Βόρειος Αμερική και TURMEPA-Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου ναυτιλιακού Τύπου τίμησαν την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νίκη Λυμπεράκη.

Το τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, ένα video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», συμπλήρωσε με σύντομη αναδρομή στις δράσεις της ένωσης στο χαιρετισμό του ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών, την περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες. 

helmepa35 5

(Α-Δ) Ο κ. Α. Ποταμιάνος παραλαμβάνει αναμνηστική πλακέτα από τον Δρα Γ. Γράτσο

«Πλοιοκτήτες και ναυτικοί, εμπνευσμένοι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψαν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει όσο θα υπάρχει Ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε το Ιδρυτικό της Μέλος, Δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλονται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακές αρχές». 

«Το έργο και το παράδειγμα της HELMEPA χαρίζουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη διάκριση, εφάμιλλη με την προνομιακή θέση του Ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία. Χρειάστηκε το όραμα, η δημιουργικότητα και η πίστη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή και πατριώτη - του Γιώργου Π Λιβανού - για να εκφράσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ναυτιλιακή της παράδοση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, δεύτερος Πρόεδρος της HELMEPA, στο χαιρετισμό του που διάβασε η κα Λυμπεράκη. 

helmepa35 7

Η κα Κωνσταντακοπούλου παραλαμβάνει αναμνηστική πλακέτα από τον κ. Ν. Τσάκο, πρώην Πρόεδρο HELMEPA

Τιμώντας τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως Μέλος του Δ.Σ., ο Δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Ευχαριστώντας, ο κ. Ποταμιάνος επαίνεσε το όραμα του αείμνηστου Γ.Π. Λιβανού και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιτεύγματα της HELMEPA μέσα από προσωπικές του εμπειρίες, ιδίως στο ξεκίνημα της.

Τιμήθηκε επίσης ο Πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό Μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκαλος» στα σεμινάρια της. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ελληνικής ναυτιλίας που ακόμη υπηρετεί. Επιδίδοντας του αναμνηστική πλακέτα, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, εταιρικό Μέλος αλλά και Μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρώτη η HELMEPA αποδέχθηκε και εφάρμοσε στα σεμινάρια της το πνεύμα ασφάλειας, με το οποίο ήδη λειτουργούσε η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Νίκος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου αναμνηστική πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξης του αείμνηστου συζύγου της Καπ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. Η κα Κωσταντακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. 

Η HELMEPA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985 συμμετέχοντας σε έκθεση της Seatrade στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει από τότε σε κάθε «Ποσειδώνια» με πρωτοβουλία του ιδρυτή τους κ. Θεμιστολή Βώκου, Επίτιμο Μέλος της HELMEPA. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε το θαυμασμό του στο όραμα του Γιώργου Λιβανού και όλων των συντελεστών για την επιτυχή πορεία της HELMEPA, την προσφορά της στη ναυτιλιακή επιμόρφωση και περιβαλλοντική και ευχήθηκε το έργο αυτό να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

helmepa35 10

Ο κ. Γ. Τεριακίδης παραλαμβάνει αναμνηστικό από τον Αντιναύαρχο ΛΣ Ι. Παυλόπουλο, Αρχηγό Στόλου ΠΝ

Στη μακρόχρονη συνεργασία της HELMEPA με το Λιμενικό Σώμα στον τομέα της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρθηκε ο Αρχηγός του Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, Αρχηγός του Στόλου, που ευχαρίστησε την ένωση για τη δωρεάν συμμετοχή των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Πρώτος νηογνώμονας Εταιρικό Μέλος ήταν το American Bureau of Shipping-ABS και στους λόγους για τους οποίους υποστήριξε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία από την αρχή αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χουλιαράκης, σημαίνον το 1983 στέλεχος του ABS.  Σημαντική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συμβολή των Εταιρικών Μελών στην επιτυχή εξέλιξη της HELMEPΑ. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των πρώτων 3 Εταιρικών Μελών και για την επιπλέον συνδρομή τους στις ανάγκες της HELMEPA. Στον κ. Βασίλειο Κρουστάλλη, Senior Vice President του ABS στην Ευρώπη, τον κ. Γεώργιο Τεριακίδη, Regional Business Development Manager του DNV GL και τον κ. Θεοδόση Σταματέλλο, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Lloyd’s Register. Και οι τρείς στους χαιρετισμούς τους επαίνεσαν την ένωση για τη συνεχιζόμενη εθελοντική προσφορά της στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία, ανανεώνοντας τη δέσμευση τους να συνεχίσουν την υποστήριξη τους και στο μέλλον.

Συγχαρητήρια και ευχές για τη συνέχιση του έργου της είχαν την ευκαιρία να δώσουν στα Μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA και οι 300 Έλληνες και ξένοι που τίμησαν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης, με την οποία έκλεισε η όμορφη βραδιά. 

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

12 Years ONDECK wishes

Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Η ελίν επίσημος υποστηρικτής της Ελληνικ…

Η ελίν στηρίζει το ταξίδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Ανακαλύψτε τα νέα ρολόγια Tudor για το 2…

H Tudor παρουσιάζει τα νέα της ρολόγια για την φετινή...

Style