Quantcast

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο

terra1

Μετά από την επιτυχία της επιστημονικής αποστολής "Deepwater" που διεξήχθη στο Gulf Stream, την άνοιξη του 2013, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) και η PlanetSolar, επανέρχονται φέτος το καλοκαίρι με τη διοργάνωση της αποστολής "Terra Submersa".

Η νέα αυτή εκστρατεία είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του μουσείου Laténium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Στόχος της αποστολής, να διερευνήσει τα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, σε μια προσπάθεια για την ανασύστασή τους, αλλά και για ν' αναζητήσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 20.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Το σπήλαιο "Φράγχθι", στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επισημαίνει ο Julien Beck, ερευνητής του τμήματος κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής Terra Submersa. Σε αυτόν το χώρο οι επιστήμονες θεωρούν ενδεχόμενο να εντοπιστούν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό.
Η αποστολή Terra Submersa χρονικά χωρίζεται σε δύο ενότητες: Το διάστημα από 1 έως 8 Αυγούστου και με διαδοχικούς σταθμούς στα λιμάνια της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου, είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στον Αργολικό Κόλπο.

Το καθαρά ερευνητικό έργο της αποστολής θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Αυγούστου, στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων ερευνητών.

Το PlanetSolar, βάση της επιστημονικής αποστολής

Βάση της επιστημονικής ομάδας που θα διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες, θα είναι ένα "διαμάντι" της τεχνολογίας: Το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013.

Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, η οποία συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετ. μέτρων

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες ερευνών για να οριστικοποιηθούν οι διαστάσεις και το ιδανικό σχέδιο ενός σκάφους του οποίου βασικός σκοπός είναι να διασχίσει τις θάλασσες από άκρη σ' άκρη. Για την ναυπήγησή του που διήρκεσε 14 μήνες, απαιτήθηκαν 64.000 ώρες εργασίας, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατ. Ευρώ!
Η χρήση ανθρακονημάτων στη δομή αυτού του φουτουριστικού σκάφους το καθιστά ελαφρύ και ανθεκτικό. Τα 512 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ τροφοδοτούν 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ως σήμερα κινητή μπαταρία στον κόσμο, για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει μέχρι και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι!

Το PlanetSolar θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναδομήσουν την τοπογραφία των πρώην παράκτιων περιοχών και να εντοπίσουν πιθανά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής (βυθόμετρο multi-beam, sidescan σόναρ, GPS κ.λπ.).

Αυτό λοιπόν το σκάφος, ένα καταμαράν του 21ου αιώνα, ένα σύμβολο της υψηλής τεχνολογίας, θα συμβάλλει στην αναζήτηση του παρελθόντος, μέσα από μια αποστολή η οποία ενδέχεται να ξαναγράψει την ιστορία σχετικά με τα πρώτα πλωτά μέσα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.

Περίσσότερα μετά από την επίσκεψή μας στο MS Tûranor PlanetSolar

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

mys 2015 3

25th Monaco Yacht Show 2015 [ Photo Report ]…

Την επιτομή του ναυπηγικού στερεώματος και την αφρόκρεμα του Yachting φιλοξένησε το Monaco Yacht Show...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Spanopoul…

Με νέα εταιρική ταυτότητα η Spanopoulos Group ανανεώνεται και αποτυπώνει...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

O Πλοίαρχος Νικ. Παγώνης παραδίδει τις υπογεγραμμένες αιτήσεις εγγραφής στον κ. Μιχ. Δαλακούρα με φόντο τη σημαία της HELMEPA και τoυς (αριστερά προς δεξιά) Κώστα Τριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator και Δημήτρη Γιάκο, Membership Services της HELMEPA  και τον Πλοίαρχο Γεράσιμο Λυμπεράτο

H Royal Caribbean Cruises νέο μέλος της …

Ο Πλοίαρχος Νικ. Παγώνης, Associate Vice President-Fleet Captain της Royal...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

ROLEX DEEPSEA

Τα νέα μοντέλα της Rolex στην Baselworld…

Η Rolex παρουσίασε τα νέα της μοντέλα κατά τη διάρκεια...

Style