3ο Mediterranean Yacht Show, Ναύπλιο, 7-10 Μαΐου

MEDYS2016 4

Το καλό πρόσωπο της Ελλάδας, της φιλοξενίας, και του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού καθρεπτίστηκε στο Ναύπλιο κατά το 3o Mediterranean Yacht Show. Υψηλό οργανωτικό επίπεδο, συμμετοχή σπουδαίων σκαφών επανδρωμένα με άριστα καταρτισμένα πληρώματα, έμπειροι brokers, παράλληλες εκδηλώσεις και θεματικά parties ήταν τα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης εκδήλωσης.

Την Ελλάδα που επιθυμούμε και θέλουμε να προβάλλουμε στο εξωτερικό και το υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν επέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το φετινό Mediterranean Yacht Show. Η εκδήλωση διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από την Greek Yachting Association και συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των charter yachts (επαγγελματικά επανδρωμένα σκάφη). Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 7 Μαΐου παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων κυρίου Δημήτρη Κωστούρου, εκπροσώπων του Υπουργείου Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενάρχη Ναυπλίου, κυρίου Σπύρου Μαρίνου, ενώ τις επόμενες μέρες την έκθεση τίμησε με την επίσκεψή του και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κύριος Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

MEDYS2016 2

Κατά τα επίσημα εγκαίνεια. (Απο αριστερά) Οι κ. Σταύρος Αυγουστόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κα Ελένη Παναγιωτοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Σκουλικίδης, Πρόεδρος της GYA, κος. Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλίου, Κος. Τάσος Χειβιδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας.

To Show

To 3ο Mediterranean Yacht Show τα είχε όλα, άρτιο οργανωτικό επίπεδο, υψηλή επισκεψιμότητα, όμορφα και νεότευκτα σκάφη. Το Ναύπλιο εκτός από πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας στέφθηκε και φέτος πυλώνας της εκδήλωσης. Σημαντική είναι η στήριξη από τους τοπικούς φορείς με επικεφαλής στην στεριά τον κ. Δημήτρη Κωστούρο, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, και τον επικεφαλής στην θάλασσα κ. Σπύρο Μαρίνο, Λιμενάρχη Ναυπλίου.

MEDYS2016 5

Αν και πρόκειται μόλις για 3η έκδοση της εκδήλωσης, o Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού και τα μέλη του, αποδεικνύουν συνεχώς οτι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία ώστε να διοργανώσουν ένα Charter Show διεθνών προδιαγραφών προβάλλοντας την θετική πλευρά της χώρας και προσφέροντας μια ανάγλυφη εικόνα της Ελληνικής φιλοξενίας. Με αυτά τα δεδομένα οι ξένοι επισκέπτες, brokers, επαγγελματίες του χώρου, εκπρόσωποι ΜΜΕ, απήλαυσαν το Show και συμμετείχαν ενεργά διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασοι το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και την μοναδικότητα της ελληνικής φύσης που ήταν ομολογουμένως ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Η εκδήλωση είναι μια κατεξοχήν ιδιωτική πρωτοβουλία τα οφέλη της οποίας εξαργυρώνονται σε πολλές και παράπλευρες αγορές οι οποίες σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον θαλάσσιο τουρισμό.

MEDYS2016 6

Πρωταγωνιστές 

Πρωταγωνιστές δεν ήταν άλλοι από τα σκάφη που είχαν διαγράψει περιμετρικά το λιμάνι της πόλης. Φέτος σημειώθηκε σημαντική αύξηση των συμμετεχόντων σκαφών κάνοντας χρήση επιπλέον χώρου του λιμένος δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα με φόντο το Μπούρτζι. Συνολικά το παρών έδωσαν 71 crewed luxury yachts μηχανοκίνητα και ιστιοπλοικά (mono και multi hulls). Χωροταξικά τα catamarans είχαν δέσει στο Δυτικό τμήμα του λιμένα διαγράφοντας το λιμάνι. Ακολουθουσαν τα 2 mono hulls και τα Motor Yachts πρυμοδετημένα κατά μηκος. Φέτος λόγω της αυξημένης συμμετοχής έγινε χρήση και η έκθεση επεκτάθηκε στο PIER B και ΒΑ τμήμα συγκεντρώνοντας 17 σκάφη Στο χερσαίο τμήμα, εφέτος, οι εκθέτες στήθηκαν κατά μήκος απέναντι από το Pier A. Έτσι λοιπόν συγκεντρώθηκαν 18 εκθέτες από διαφορετικούς χώρους – λευκά είδη, νηογνώμονες, ποτά και ηδύποτα αλλά και water toys που συγκλίνουν και προσφέρουν υπηρεσίες στο χώρο του yachting.. 

 Μια όμορφη εικόνα

Μπαίνοντας στο λιμάνι του Ναυπλίου οι επισκέπτες αντίκριζαν 2 από τα πιο όμορφα και γνωστά σκάφη παγκοσμίως. Το OPARI3 με ολικό μήκος 71.85 μέτρα που φέρει την υπογραφή του Giorgio Vafiadis, διαθέτει 9 καμπίνες και είναι επανδρωμένο με 20 άτομα πλήρωμα, και το Baraccuda Valletta, ένα ιστιοπλοϊκό τύπου ketch από την Perini Navi μήκους 50 μέτρων. Τα σκάφη ήταν πλαγιοδετημένα σε σειρά και ορατά από όλα τα σημεία του παραθαλάσσιου μετώπου υπογραμμίζοντας την υψηλή αισθητική του ελληνικού στόλου. Στο άλλο άκρο του μώλου δεμένο και πάντα αγέρωχο ήταν ένα άλλο παγκοσμίως γνωστό σκάφος που αν και παραδόθηκε το 2006 εξακολουθεί να αναπαριστά την επιτομή της κατασκευαστικής δεξιοτεχνίας. Το Aristarchos είναι το μεγαλύτερο Swan που έχει κατασκευαστεί, έχει ολικό μήκος 39,93 μέτρα, διαθέτει 3 καμπίνες (η πλωριά έχει 2 διπλά κρεβάτια) και εκανε total refit το 2015.

MEDYS2016 3

Το μεγαλύτερο σκάφος της έκθεσης ήταν το ΟPARI3 με μήκος 72,25 μέτρα, 9 καμπίνες και 20 άτομα πλήρωμα.

 Άξονες επιτυχίας 

Τα Charter Shows είναι εκδηλώσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κλάδου και του luxury chartering. Τα συμμετέχοντα σκάφη είναι αποκλειστικά επαγγελματικά και επανδρωμένα, προσφέρουν υπηρεσίες πεντάστερων ξενοδοχείων και προσφέρονται σε ενοικιαστές υψηλού εισοδήματος. Η έκθεση δεν είναι ανοικτή στο κοινό δεδομένου ότι τα σκάφη δεν είναι προς πώληση όπως στη περίπτωση των Yacht Shows. Επιπλέον, ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα ώστε να είναι πάντα σε ετοιμότητα κατά την επιθεώρηση και επίσκεψη των yacht brokers. Τα κριτήρια της επιτυχημένης διεξαγωγής των Charter Shows κινούνται στους εξής άξονες: στην συμμετοχή των σκαφών, στο μέσο όρο μήκους και στην ηλικία τους, στον αριθμό των brokers από το εξωτερικό και βεβαίως το οργανωτικό επίπεδο για την ομαλή έκβαση καθ’ όλη τη διάρκεια σε συνάρτηση με τις παράλληλες εκδηλώσεις. Σε αυτά θα προσθέταμε το κατά πόσο μεταδίδεται στους ξένους brokers μια ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής φιλοξενίας. 

MEDYS2016 7

Σχόλιο

Έχοντας θητεύσει σε πολλά και διαφορετικα Yacht Shows σε όλο το κόσμο οφείλω να πω οτι η πανδαισία, η γλυκύτητα της ατμόσφαιρας, το απαλό αεράκι κατά το δειλινό σε συνδιασμό με τα παρατεγμένα σκάφη και το πλήθος του κόσμου συνέθεταν ένα μοναδικό υπερθέαμα που δύσκολα περιγράφεται. Σίγουρα οι ξένοι επισκέπτες και yacht brokers πήραν μαζί με τις αποσκευές και τις σημειώσεις τους μια σπουδαία εμπειρία και ένα δείγμα από το τουριστικό προϊόν που λέγεται Greek yachting.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ στο Summmer Special ONDECK που θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου εκτάκτως και θα βρίσκεται στην έκθεση Ποσειδώνια 2016

  PLUS PHOTO GALLERY 

 


Photos: SKIPPERONDECK
Αεροφωτογραφίες: STUDIO RESKOS
Κείμενο: Γεράσιμος Γερολυμάτος 

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

12 Years ONDECK wishes

Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Ο Όμιλος Azimut | Benetti και η D-MARIN …

Ο Όμιλος Azimut | Benetti, ο πρώτος κορυφαίος ιδιωτικός όμιλος...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style